En sis dies es donarà la manifestació 8-M a Barcelona. També en altres ciutats d’Espanya. Probablement sigui el dia de la dona treballadora més estrany de la història. La pandèmia de la Covid-19 afectarà, directa o indirectament, a aquest esdeveniment on la representació femenina serà clau. Estem acostumats a veure manifestacions amb carrers plens de gom a gom. Especialment el 8-M és una data marcada a l’agenda de milers de dones. També d’homes. I cal veure com, en els dies previs, s’estan donant debats de si s’hauria de celebrar amb manifestacions o no.

La manifestació del 8-M, de nou en el punt de mira

En uns dies farà un any que va esclatar la pandèmia a Espanya. Uns dies abans es van celebrar, arreu d’Espanya, manifestacions multitudinàries per celebrar el dia de la dona. Alguns partits polítics, com VOX o PP, no van dubtar en culpar aquestes celebracions com les causants de l’auge de la pandèmia al país.

La manifestació del 8-M es celebra a tota Espanya. Però preocupen especialment ciutats com Madrid o Barcelona, ja que és on es concentra més gent. A Barcelona, per exemple, s’aposta per celebrar concentracions estàtiques en punts emblemàtics de la ciutat. El conseller de l’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha assegurat que s’autoritzaran les manifestacions el proper 8 de març, sempre i quan es compleixin les mesures del Procicat. Per aquest motiu els dirigents de la Generalitat treballen per assegurar que la manifestació del 8-M a Barcelona sigui un espai segur.

El 8-M

Aquesta data, com he dit, està marcada en color vermell al calendari. És en aquest dia quan milers de dones surten als carrers per reclamar la igualtat que mereixen en tots els àmbits de la societat. Però sobre tot, el clam va dirigit per mostrar la seva repulsió a les dones que són assassinades en mans d’homes. I no cal arribar fins a aquest punt, ja que també lluiten per eliminar la violència psicològica.

Per entendre el context cal remuntar-se uns anys enrere i entendre quan neix el 8-M. La història es remunta a fa més de 100 anys, concretament el 8 de març de 1875, quan centenars de dones treballadores d’una fàbrica textil de Nova York van marxar pels carrers contra els baixos salaris. Cobraven menys de la meitat del que cobraven els homes. Aquella jornada va acabar amb 120 dones mortes per la brutalitat policial i va provocar que les treballadores fundessin el primer sindicat femení.

Manifestació del 8-M on dones reclamen els drets per aconseguir la igualtat de gènere
Grup de dones manifestant-se per aconseguir la igualtat de gènere, entre altres clams
Fotografia lliure de drets

Opinions polítiques

La celebració del 8-M ha despertat diferents debats sobre la celebració o no de les manifestacions. La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha sigut una de les polítiques que ha expressat el seu rebuig cap als partits polítics que intenten criminalitzar la lluita de les dones.

La ministra ha assegurat, tant al Congrés dels Diputats com a les seves xarxes socials, que la lluita feminista és totalment compatible amb la situació actual de la pandèmia a Espanya. És per aquest motiu que ha compartit a Twitter el seu rebuig. També demana que les dones surtin als carrers a manifestar-se per reclamar els seus drets; i que ho facin seguint les ordres de les autoritats sanitàries.

Tweet de la Ministra d’Igualtat, Irene Montero, on exposa el seu rebuig als discursos de la dreta que intenten criminalitzar la lluita de les dones.

S’espera que la manifestació del 8-M es pugui celebrar amb normalitat a Barcelona, però també a moltes altres ciutats d’Espanya on les dones sortiran als carrers per reclamar la igualtat de gènere que encara s’espera en tots els sectors de la societat.

Bibliografia:

Cómo se va a celebrar el 8M en España: «Vamos a salir a las calles, eso no es negociable». (2021). Nius diario. https://www.niusdiario.es/sociedad/igualdad/como-van-a-ser-manifestaciones-8m-espana-madrid-barcelona-valencia-sevilla_18_3097770052.html

laSexta.com. (2020, 8 marzo). ¿Cuál es el origen del 8M Día de la Mujer? ¿Por qué se conmemora? LaSexta. https://www.lasexta.com/noticias/sociedad/verdadero-origen-marzo-dia-mujer-terrible-sangrienta-injusta-matanza-huelga-feminista feminismo_201803075aa022740cf2afdd1288bf30.html

Torres, R. (2017). LA LUCHA SINDICAL A TRAVÉS DE LA MUJER. Museo de la Memoria y los Derechos Humanos. https://ww3.museodelamemoria.cl/Informate/la-lucha-sindical-a-traves-de-la-mujer/

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *