“Les  dones  esportistes  i  olímpiques  encara  estan  clarament  discriminades  en  els  diversos  països  de l’esport olímpic,  fins  i  tot  als  països  més  progressistes  i  amb  un major  potencial”.

Olivera Betrán, Javier. «Jocs Olímpics Londres 2012: l’olimpíada de les dones». Apunts. Educació física i esports. Pàg 9.

Amb aquesta afirmació, es pot exemplificar el rebuig que encara actualment, hi ha cap a les dones al món de l’esport. És un fet que, tot i que encara no existir la paritat, les dones han pogut anar participant a esports considerats tradicionalment com “esports d’homes”. Actualment, hi ha dones esportistes brillants que estan a dalt de l’elit esportiva a nivell mundial, però molts cops l’esport femení queda relegat a un segon pla, ja que no rep la mateixa cobertura que el masculí. Per mostrar amb més claredat la presència femenina a l’esport d’alt rendiment, els Jocs Olímpics són un clar exemple.

Els Jocs Olímpics de Londres 2012, coneguts com «l’olimpiada de les dones»

Analitzant la presencia de les dones a l’elit esportiva, centrant-nos en els Jocs Olímpics de l’antiguitat, les dones no tenien dret ni tan sols a ser espectadores. Si ens fixem en els Jocs Olímpics contemporanis, no va ser fins als Jocs Olímpics d’Amsterdam, el 1928, quan les dones van començar a participar en aquests, representant el 10% del total d’esportistes.

Els Jocs Olímpics de Londres al 2012, van ser els primers on els 204 països participants van presentar com a mínim una dona esportista, és a dir, hi va haver participació femenina en tots els països que hi van participar. En els 116 anys d’història olímpica contemporània fins al moment, els Jocs Olímpics de 2012 van passar a la història rebent el nom de “l’olimpíada de les dones”. Tot i això, la seva presència en diferents esports va estar contínuament questionada, i fins i tot a dia d’avui, encara hi ha molts dirigents esportius que es segueixen questionant aquest fet. Si comparem el percentatge de dones esportistes a les olimpiades de Barcelona al 1992, amb les de Londres al 2012, s’observa una gran diferencia. Als Jocs de 1992, només un 25% dels esportistes eren dones, mentre que als de 2012 les dones representaven el 45%.

Les dones i encara no representen ni el 50% del total dels esportistes als Jocs Olímpics, l’event d’esport per excel·lència

Hi ha infinitat de dones esportistes que es mereixen més reconeixement i que segueixen demostrant el seu potencial dia a dia. A Espanya comptem amb moltes d’aquestes grans esportistes, moltes d’elles fent història, trencant diversos rècords. En primer lloc, una d’aquestes esportistes és Laia Sanz, la pilot nascuda a Corbera de Llobregat que ha guanyat un total de 13 campionats del món de trial i 4 d’Enduro. A més a més, entre altres mèrits, la ppilot catalana és actualment la millor pilot del món al Ral·li Dakar, considerada una de les competicions més dures.

Les dones i l'esport. Laia Sanz I Frasncesc Gutierrez al Rally Dakar 2018.
Laia Sanz i Francesc Gutierrez, amb l’equip KH7, al Rally Dakar de 2018 (Wikimedia Commons)

En según lloc, també cal mencionar a Carlota Castrejana, l’atleta nascuda a Logroño, va començar com a jugadora de bàsquet, guanyant l’or als Jocs Mediterranis de 1990. Més tard, Castrejana va canviar-se a l’atletisme i el salt d’alçada, on va aconseguir el rècord d’Espanya. Per últim, va provar el triple salt, on va aconseguir el rècord d’Espanya també en aquesta categoria.

En conclusió, com s’ha pogut veure, hi ha incontables esportistes que actualment treballen a diari per seguir a l’elit esportiva. Tot i que les dones van prenent presència al món de l’esport, encara hi queda molt a fer per aconseguir la tant esperada paritat dins de les diferents disciplines esportives.

BIBLIOGRAFIA:

Olivera Betrán, Javier. «Jocs Olímpics Londres 2012: l’olimpíada de les dones». Apunts. Educació física i esports, [en línia], 2012, Vol. 3, Núm. 109, p. 7-10, https://www.raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/261165 [Consulta: 15-02-2021].

Castillo, R. (2015, 23 diciembre). 10 dones esportistes d’elit que van canviar d’esport. Fosbury. https://fosbury.cat/fosbudiary/10-dones-esportistes-elit-canviar-esport/
Alfonso Royo, Mireia. «El tractament de les dones esportistes durant els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro 2016». 2017. [Consulta: 15-02-2021]

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *