Els Estats Units han començat el 2021 amb el congrés més inclusiu fins a la data, optant per la igualtat de gènere i racial

Des del 3 de gener, són 126 les dones que formen part del Congrés dels Estats Units. Aparentment, una dada força esperançadora i que pot fer pensar que hi ha una bona representació femenina i que fins i tot, es compleix la paritat i la igualtat de gènere. Tot i això, en comprovar que el total de congressistes és 535, ja ens adonem que no és per a res així. Les dones tan sols representen un 23,6% dels legisladors, però tot i ser força baixa, és una xifra rècord en la història dels Estats Units.

Tuit de CAWP_RU. Ofereix ens percentatges de les dones que formen part de cada cambra.

I és que aquest fet sobta sobretot pel fet de tractar-se en primer lloc de l’òrgan legislatiu més important dels Estats Units i en segon lloc per tractar-se de la primera gran potència a escala mundial. Per aquests motius sobta que la representació femenina sigui considerablement menor a la d’altres països, ja que per exemple al congrés espanyol les dones formen un 41,22% segons el web oficial.

No obstant això, cal destacar que als Estats Units els escons de la Cambra de Representants són repartits entre els estats en funció de la seva població i d’aquesta manera, cada estat ha de triar-ne almenys un. Per tant, els representants són escollits pels votants de cada circumscripció, a partir d’un sistema de sufragi directe. D’aquesta manera, la poca presència femenina es deu a què les dones no són votades per la població de la mateixa manera que els homes. Un fet que evidencia que la igualtat de gènere no es compleix a les grans estructures que formen els Estats Units, però tampoc entre la població.

El CAWP, una organització que vetlla per la igualtat de gènere en la política estatunidenca

Tot i la clara desigualtat de gènere present en aquest àmbit, existeixen col·lectius i associacions que intenten combatre aquesta situació. Un clar exemple és el Centre per les Dones i la Política dels Estats Units (CAWP), una unitat reconeguda tan nacional com internacionalment, i que va ser fundada l’any 197. A més, aquest centre és considerat la principal font d’investigació acadèmica i de dades, sobretot referents a la participació política de dones als Estats Units.

Una grup de polítics en el que es pot veer homes i dones, tot i que sense igualtat de gènere.
Una dona política acompañada dels seus companys (Imatge extreta de Pixabay)

Per tant, el CAWP a través de la seva tasca de compartir dades també vetlla per divulgar coneixements que ajuden a fer que la població s’adoni de la importància de la participació de les dones en la política. A més, d’aquesta manera se li atorga reconeixement a aquestes dones que assumeixen càrrecs de lideratge en la vida pública.

Dones congressistes dels Estats Units

Encara que el nombre de dones congressistes sigui menor al d’homes, cal destacar que tant la cambra alta com la baixa són presidides per dones. Es tracta de Kamala Harris, la primera vicepresidenta de la història dels Estats Units, una dona sobre la qual ja s’ha escrit un article en aquest blog, i per Nancy Pelosi, respectivament.

A més, també trobem altres dones dins el congrés, com per exemple l’activista i política Alexandria Ocasio-Cortez. D’origen porto-riqueny, l’any 2019 va entrar a la Cambra de Representants, sent així la dona més jove en assumir un càrrec d’aquestes dimensions. A més, sol utilitzar les seves xarxes per dur a terme una tasca d’activisme i de denúncia social, sobretot amb temes referents a la igualtat de gènere, racial i el col·lectiu LGTBI.

Per últim, també trobem a la primera legisladora dels Estats Units d’origen somali, Ilhan Omar, qui també va entrar al congrés l’any 2019. Aquesta, després de la seva elecció va rebre elogis per la seva lluita per canviar la prohibició de dur el vel a la Cambra Baixa, la qual cosa li permet vestir el seu hijab lliurement.

Arciniegas, Y. (2021, 4 enero). EE. UU. inicia un nuevo Congreso con más mujeres que nunca antes. France 24. https://www.france24.com/es/ee-uu-y-canad%C3%A1/20210104-ee-uu-inicia-un-nuevo-congreso-con-m%C3%A1s-mujeres-que-nunca-antes

Por género | Senado de España. (2020). Senado de España. https://www.senado.es/web/composicionorganizacion/senadores/composicionsenado/consultagenero/index.html

BBC News Mundo. (2019, 16 julio). «El escuadrón»: quiénes son las 4 jóvenes congresistas de EE.UU. a las que Trump atacó con «mensajes racistas». https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-49000956

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *