Com ja és sabut, la covid-19 ha canviat la vida com tothom la coneixia abans, els hàbits han canviat i les restriccions estan en boca de tothom. Aquestes, però, han afectat amb més força a les concentracions socials multitudinàries, incloses manifestacions com les del Dia de la Dona Treballadora. El 8 de març de cada any des de fa més d’un segle, s’han dut a terme manifestacions massives per reivindicar la igualtat entre dones i homes. Aquest any, però, a causa de la situació de crisi sanitària, aquestes s’han vist afectades.

«El Dia de la Dona Treballadora es celebra el 8 de març des de fa més d’un segle»

En primer lloc, cal destacar que la instauració del 8 de març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora, no és aleatori. En aquesta mateixa data, però el 1908, un grup de treballadores de la fàbrica de Washington Cotton Textile Factory, es van declarar en vaga. Aquestes protestaven per les insuportables condicions laborals a les quals estaven sotmeses. Tot i les reivindicacions, l’amo va rebutjar les seves queixes i en lloc d’escoltar-les, les va tancar dins la fàbrica i hi va calar foc. Hi van morir 129 treballadores. Tot i això, no va ser fins al 8 de març 1917 quan s’instaura el dia. En aquesta data, les dones russes van sortir al carrer protestant per la manca d’aliments. Ja el 1977 les Nacions Unides van decretar oficialment el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Com s’acaba d’esmentar, des de fa més d’un segle que el 8 de març ha estat una data assenyalada per reivindicar el feminisme, és a dir, la igualtat entre dones i homes. Aquest any, però, a causa de la covid-19, les concentracions massives de gent no estan permeses. Quan la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va assegurar que les manifestacions no podrien ser de més de 500 persones, va despertar infinites opinions a la societat.

Dia de la Dona Treballadora
Manifestació del Dia de la Dona Treballadora el 8 de març de 2020 a Barcelona (EFE)

“Les manifestacions del Dia de la Dona Treballadora, en perill”

Des de la manifestació del 8 M del 2020, partits polítics com Vox van culpar aquest acte de l’auge de casos de covid-19 a Espanya, tot i que això aquestes declaracions van ser desmentides pel Ministeri de Salut. Aquest partit segueix afirmant que aquesta concentració va causar la primera onada de la pandèmia, tot i que ells mateixos van celebrar una altra concentració el mateix dia. Aquesta va ser a Vistalegre, però, així i tot, les criminalitzacions a les manifestacions feministes segueixen, culpabilitzant també a Podemos, partit al qual pertany la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

Dia de la Dona Treballadora
Tweet escrit per l’associació feminista «Ca la Dona», difonent la informació sobre la concentració del proper 8 de març a Passeig de Gràcia, junt amb una il·lustració.

Tot i aquesta controvèrsia, finalment la manifestació de Barcelona es durà a terme amb totes les mesures de seguretat. Será obligatori dur mascareta i mantenir la distància de seguretat en tot moment. Diverses associacions feministes ja estan fent difusió de la concentració mitjançant les xarxes socials, tot i que les crítiques segueixen. Algunes d’aquestes qualifiquen l’acte com «irresponsable» i «insolidari» per totes les víctimes de covid-19. En conclusió, hi hagi manifestacions o no, el dia de la Dona Internacional de la Dona Treballadora encara és necessari. Tot i haver aconseguit grans avenços, les dones segueixen patint una bretxa salarial del 14% respecte als homes o només disposen d’un 1% de la propietat mundial, entre altres desigualtats.

BIBLIOGRAFIA:

Cercós, L. (2021, 2 març). Polèmica per les manifestacions feministes del 8-M: com seran en plena pandèmia? ElNacional.cat. https://www.elnacional.cat/ca/politica/manifestacions-feministes-8-m-plena-pandemia-covid_586839_102.html

Marín, G. (2020, 5 març). Per què es celebra el 8 de març el dia de la dona treballadora? Curiositats.cat. https://www.curiositats.cat/perque-es-celebra-el-8-de-marc-el-dia-de-la-dona-treballadora/

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *